Składniki mineralne, czyli inaczej minerały, sole mineralne, elektrolity są niezbędne w pożywieniu sportowców do regulacji przemian wodno-elektrolitowych, utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, zapewnienia lepszej adaptacji do warunków niedoboru tlenu przy podwyższaniu siły i wytrzymałości. Innymi słowy, składniki mineralne są niezbędne do utrzymania na określonym poziomie procesów fizjologiczno-biochemicznych organizmu. W sporcie minerały są substancjami ciągle niedocenianymi, pozostającymi w cieniu witamin. Tymczasem są one równie ważne, a niedobór choćby jednego z nich powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu ustroju. Wzmożony wysiłek fizyczny wymaga zwiększonego dostarczania wielu makro- i mikroelementów, zarówno tych, które biorą udział w regulowaniu metabolizmu, jak i uczestniczących w procesach budowy tkanek. Sportowcy powinni spożywać odpowiednio większe ilości wapnia, fosforu, magnezu, sodu, potasu, żelaza, chloru, siarki (makroelementy) oraz manganu, miedzi, molibdenu, chromu, nilu, wanadu, cynku, arsenu, kobaltu, bromu, selenu i fluoru (mikroelementy).
Wapń (Ca)
Składnik kości i zębów w 99%, a pozostała część (1%) jest wolna i bierze udział w licznych procesach metabolicznych, stanowiąc bardzo ważną pulę tego pierwiastka, decydującą o jego oddziaływaniu na organizm. Ten 1% jest konieczny np. do prawidłowej pracy mięśni (bez wapnia skurcz mięśni byłby niemożliwy), a także przewodnictwa nerwowego i nerwowo-mięśniowego, krzepliwości krwi, uszczelniania ścian naczyń i wielu innych. W ustroju istnieje pewna współzależność pomiędzy gospodarką wapniową i białkową. Stosowane często w sporcie diety wysokobiałkowe mogą prowadzić do zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Przy niedoborze wapnia w diecie może dojść do wystąpienia niedoborów tego pierwiastka, szczególnie u młodocianych sportowców. Zaburzenia poziomu elektrolitów w osoczu mogą prowadzić do bólów mięśni, a następstwem intensywnych ćwiczeń może być uszkodzenie mięśni. Stwierdzono, że codzienna dieta sportowców polskich, nawet reprezentantów kraju, nie zawiera dostatecznej ilości wapnia. Gdy ustrój człowieka potrzebuje wapnia, a niestety nie otrzymuje go z pożywieniem, uzupełnia niedobory pobierając go z kości. To w naturalny sposób osłabia układ kostny, doprowadzając w krańcowych sytuacjach do demineralizacji i osłabienia kości Obciążenia treningowe, redukcja wagi itp. dodatkowo sprawiają, że podaż wapnia w pożywieniu zawodnika powinna zostać zwiększona. Podawanie Ca w postaci suplementu prowadzi do wyrównania i zapobiegania niedoborom i wpływa na zwiększenie wytrzymałości, przedłużenie czasu pracy treningowej, a także skrócenie okresu odnowy powysiłkowej. Proponuje się przyjmowanie większej części dawki dobowej wapnia przed snem (wchłanianie tego pierwiastka jest większe podczas snu).
Wapń występuje przede wszystkim w mleku i jego przetworach, a także w zielonych warzywach (np. kapusta, brokuły), orzechach, nasionach roślin strączkowych.
Zapotrzebowanie: Norma dzienna obowiązująca dla sportowców nie może być niższa od 900-1200 mg, a niekiedy zapotrzebowanie na wapń może być znacznie wyższe (np. podczas diety wysokobiałkowej). Praktyczną uwagą może być sugestia przyjmowania znacznej części całkowitej dawki dziennej wapnia przed snem, ponieważ absorpcja tego pierwiastka wzrasta podczas snu. Tę dawkę można przyjąć w postaci suplementu (np. łącznie z zestawem białek lub aminokwasów) lub pokarmu zawierającego duże ilości Ca.
Magnez (Mg)
Bardzo ważny minerał, biorący udział w ponad 300 reakcjach metabolicznych. Istotne dla praktyki wspomagania sportowego zadania magnezu, to przede wszystkim wpływ na pracę mięśni, przewodnictwo nerwowe i nerwowo-mięśniowe, procesy wytwarzania energii na poziomie komórkowym, glikolizy i syntezy białek ustrojowych.
Wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego, a także reguluje procesy termoregulacji i ochrania ustrój przed wpływem stresu.
Niedobór magnezu znacznie zmniejsza wydolność fizyczną sportowca, prowadzi do wyczerpania i bolesnych skurczów mięśni. Deficyt tego pierwiastka jest dość powszechny w diecie sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych.
Należy w tym miejscu zwrócić uwagę, że niedobory magnezu nie zawsze przejawiają się jego niskim stężeniem w osoczu. Spotyka się (często właśnie u sportowców) tzw. ukryte niedobory tego pierwiastka, charakteryzujące się jego niskim poziomem wewnątrz komórek! Brak magnezu powoduje nadmierne pobudzenie ruchowe (wraz z drżeniem mięśni), osłabieniem siły mięśni, drętwieniem kończyn, drgania powiek, bóle i kurcze mięśni oraz nadmierną pobudliwość czuciową, trudności w koncentracji, zmęczenie psychiczne i fizyczne, poczucie zagrożenia, stany lękowe, zaburzenia snu i większą wrażliwość na zmianę pogody.
Niedobory Mg mogą się nasilać przy spożywaniu dużych ilości wapnia (i odwrotnie), są to bowiem pierwiastki antagonistyczne jeśli chodzi o punkt uchwytu – stąd wynika potrzeba przyjmowania właściwych proporcji obu tych pierwiastków w diecie. Magnez warto podawać łącznie z witaminą C, ponieważ potęguje się ich działanie ochronne i stabilizujące błony komórkowe. Zwiększone spożycie magnezu, które obowiązuje w sporcie, wymaga także podawania większej ilości wit. B6. Warto też pamiętać, że wysokie spożycie tłuszczów, białek (szczególnie roślinnych), wapnia i alkoholu ogranicza wchłanianie magnezu.
Duża podaż magnezu gwarantują produkty z tzw. pełnego przemiału (np. ryż pełnoziarnisty), zielone części jarzyn, szpinak, kapusta, kukurydza, soja, jabłka, nasiona, orzechy i mleko
Zapotrzebowanie: Średnie dzienne zapotrzebowanie waha się w granicach 300-400 mg. W sporcie dawkowanie powinno się zwiększyć do 500, a niekiedy nawet 1000 mg.
Fosfor (P)
Obok wapnia jest głównym składnikiem kości i zębów. Fosfor odgrywa główną rolę w cyklu wytwarzania i przekazywania energii, będąc składnikiem ATP – bezpośredniego źródła energii dla pracujących mięśni. Bierze też udział w wielu innych procesach metabolicznych. Zaleca się sportowcom dodatkową suplementację preparatami fosforu, głównie w postaci kompleksu elektrolitowo-witaminowego. Przy dostarczaniu fosforu do organizmu należy pamiętać, aby nie zaburzać właściwej proporcji między wapniem a fosforem, która w prawidłowej diecie powinna wynosić 1:1. Zbyt duże spożycie fosforu bez równoczesnego zrównoważenia go wapniem jest przyczyną przejściowego wzrostu kwasowości, do neutralizacji której wykorzystuje organizm wapń zmagazynowany w kościach (może powodować demineralizację kośćca).
Fosfor występuje głównie w mięsie, rybach, nabiale i ziarnach zbóż.
Zapotrzebowanie: Średnia dawka podstawowa waha się w granicach 800-1200 mg.
Sód (Na)
Sód uczestniczy w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej, czynności układu nerwowego i mięśniowego. Do przejściowego niedoboru sodu u sportowców może dojść na przykład podczas kilku pierwszych dni intensywnej pracy treningowej, kiedy organizm nie zaaklimatyzował się do gorącego otoczenia. W takich wypadkach należy pamiętać o szybkim uzupełnianiu traconych z potem elektrolitów (nie tylko zresztą sodu), stosując napoje elektrolitowo-witaminowe przed, w trakcie i po treningu. Dodatkowa suplementacja tego pierwiastka w sporcie nie jest konieczna, a nawet przeciwnie – wskazane jest ograniczenie ilości spożywanego sodu. Zbyt wysoki poziom sodu w organizmie jest niewskazany, ponieważ wpływa na zatrzymanie wody (może to powodować zmiany patologiczne w zakresie układu krążenia).
Ryzyko stworzenia warunków niedoboru sodu jest minimalne – jest to najbardziej popularny pierwiastek w codziennej diecie (występuje w soli kuchennej), a nadmiernej jego utracie zapobiega precyzyjny mechanizm nerkowy,
Zapotrzebowanie: Minimalna dawka dzienna sodu to 500-700 mg.
Potas (K)
Potas (łącznie z sodem) wpływa na regulację równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowaniaukładu mięśniowego (w tym mięśnia sercowego) i układu nerwowego. Potas jest głównym kationem wewnątrzkomórkowym. Reguluje transport glukozy przez błonę komórkową, bierze udział w procesie magazynowania glikogenu w mięśniach i wpływa na jego resyntezę. Pełni kluczową rolę w mechanizmie skurczu mięśnia i w przewodzeniu impulsów nerwowych. Rola tego pierwiastka w sporcie jest duża, a niedobór potasu nie tak znowu rzadki (szczególnie przy wysiłkach długotrwałych, np. biegi długodystansowe). Dlatego zaleca się dodatkową suplementację tego pierwiastka.
Dużo potasu jest we wszystkich świeżych warzywach i owocach, roślinach strączkowych, orzechach, a także w mleku i mięsie.
Zapotrzebowanie: Średnia norma dzienna to 2000 mg. W sporcie dawkowanie można zwiększyć do 3500 mg dziennie. Należy jednak pamiętać o grożnych objawach przedawkowania potasu, stąd decyzja o zwiększeniu suplementacji tym pierwiastkiem powinna być podjęta po konsultacji z lekarzem.
Żelazo (Fe)
Pełni znaczącą rolę w utrzymaniu pożądanej wydolności psychofizycznej sportowców niski poziom Żelaza powoduje obiżenie zdolności do wysiłku). Od zawartości tego pierwiastka zależy poziom hemoglobiny (składnik krwinek czerwonych), mioglobiny, a także wielu enzymów, co umożliwia optymalny transport tlenu w organizmie – w tym, oczywiście, do pracujących mięśni i mózgu. Poza tym uczestniczy w produkcji energii, regulacji cieplnej organizmu i poprawia odporności na infekcje. Niedobory żelaza prowadzą do niedokrwistości (anemii). Taki stan może wystąpić również u sportowców, gdzie, poza niedostatecznym spożyciem żelaza w diecie, może się to wiązać z szybszym niszczeniem krwinek czerwonych w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego (wyczerpujący trening może spowodować skrócenie średniej długości życia krwinki czerwonej nawet o 40%). Poza tym intensywny trening powoduje wydalanie żelaza z potem. Nawet mały niedobór Fe, bez klinicznych cech anemii, może wpłynąć na zaburzenie odporności sportowca, zmniejszenie wydolności psychofizycznej, zmęczenie, złe samopoczucie, pogorszenie sprawności psychomotorycznej. Z uwagi na rozpowszechnienie problemu niedokrwistości na tle niedoboru żelaza w środowisku sportowców, stworzono nawet określenie „anemia sportowa”. Niedobór żelaza można rozpoznać po następujących objawach: bladość skóry, brak apetytu, ciągłe zmęczenie i rozdrażnienie, niechęć do treningów, zawroty głowy, bezsenność, przyśpieszone bicie i kołatanie serca (przy dużych niedoborach).
Najwięcej żelaza można zaabsorbować zjadając chude, czerwone mięso, szpinak, pełne ziarna zbóż, ziemniaki, rośliny strączkowe, winogrona, rodzynki.
Jedynie ok. 10% żelaza zawartego w pokarmach ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Aby wchłanianie żelaza było optymalne, należy przestrzegać kilka zasad:
- żelazo zawarte w mięsie czerwonym oraz innych produktach zwierzęcych wchłania się dwa razt szybciej niż zawarte w produktach roślinnych,
- wchłanianie żelaza zawartego w jarzynach i pieczywie jest słabsze, gdy równocześnie spożywane jest mięso,
- pokarmy zawierające witaminę C (np. cytrusy), B6 i B12 również zwiększają wykorzystanie żelaza pochodzącego z jarzyn i produktów zbożowych,
- kawa, herbata, coca-cola mogą obniżyć absorpcję żelaza nawet o 5-7%
- dieta winna być bogata w pieczywo ciemne oraz produkty zbożowe zawierające całe ziarna,
- nabiał nie jest dobrym źródłem żelaza,
- pożywienie należy przygotowywać w naczyniach nierdzewnych, nie aluminiowych,
- gotowanie może zmniejszyć zawartość żelaza nawet o 20%
Zapotrzebowanie: Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi ok. 5-15 mg: u sportowców wyczynowych osiąga wartość do 20 mg, a czasem nawet do 40 mg (dawkę powinien ustalić indywidualnie lekarz).
Cynk (Zn)
Cynk jest mikroelementem koniecznym do budowy i rozwoju wielu tkanek, w tym szczególnie tkanki mięśniowej. Bierze udział w procesie biosyntezy białka, wpływa na wydzielanie takich hormonów, jak insulina, glukagon, somatotropina, testosteron. Uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych, metabolizmie żelaza, przemianach witaminy A i procesach immunologicznych. U sportowców wyczynowych ubytek cynku jest większy niż u osób nie trenujących na skutek zwiększonego wydalania tego pierwiastka z potem i przyśpieszenia przemian metabolicznych w trakcie dużego wysiłku fizycznego.
Cynk występuje w dużych ilościach w mięsie, wątrobie, owocach morza, rybach, jajkach i produktach mlecznych.
Zapotrzebowanie: U przeciętnego człowieka wystarczy 15-20 mg cynku dziennie, natomiast u sportowców dawkę zwiększa się do 40-50 mg dziennie.
Chrom (Cr)
Korzystne działanie chromu łączy się bezpośrednio z funkcjonowaniem insuliny, która jest hormonem anabolicznym w organizmie. Chrom wzmaga działanie insuliny poprzez: nasilenie transportu glukozy do komórek mięśniowych, przyśpieszenie procesu tworzenia glikogenu, zwiększenie wykorzystania i transportu aminokwasów do komórek mięśniowych – szybsza synteza białka, zmniejszenie rozpadu powysiłkowego białka w mięśniach.
Ze względu na to, że mało jest pokarmów bogatych w chrom, niezbędne staje się korzystanie z suplementów. Duża zawartością chromu charakteryzują się jedynie drożdże, pełne ziarna zbóż, wątroba, skorupiaki morskie, orzechy oraz piwo.
Zapotrzebowanie: Należy pamiętać o stosunkowo słabej absorpcji chromu (tylko ok. 1% dawki zawartej w diecie). W sporcie zaleca się przyjmowanie średnio 500 mg chromu na dobę.
Zostaw komentarz
You must be logged in to post a comment.